Jak je to vlastně s havajskými věnci

Havajské věnce
Havajský věnec, tedy náhrdelník vyrobený z havajských květů se nazývá LEI. Již v době, kdy připlovali k Havajským ostrovům Polynésané se používaly věnce k obřadním účelům. Postupem času se začaly používat při různých slavnostních příležitostech, jako byly svatby, narozeniny, ale i při pohřbech. V současné době je havajský věnec především způsobem, jak přivítat návštěvníky.

Den Havajských věnců
Havajské věnce jsou natolik symbolem místní kultury, že mají i svůj den. Den Havajských věnců připadá na 1. května a od roku 1927 je na Havaji oficiálním svátkem.

Havajské věnce, Honolulu
Havaj, to jsou havajské věnce

K Havaji věnce určitě patří, najdete je na každém kroku, ve všech obchodech se suvenýry, kde jsou uloženy v chladničkách, aby zůstaly co nejdéle čerstvé, a vidíte je i během vašich výletů, kde je turisté nechávají na různých místech jako symbol navrácení zemi. Vidíte je při mnoha rituálech a při tanci havajských tanečnic.

Jedinou nevýhodou havajských věnců je jejich přílišná komerce. Tento krásný symbol, a tedy rituál předávání havajských věnců, si dokonce můžete objednat při odvozu na hotel. A není to rozhodně nic levného. Osobně nám zkazila zážitek z Havaje situace, kdy paní z hotelu čekala celá otrávená na letišti na nové hosty, a ve chvíli, kdy hosté přicházeli, nasadila úsměv a s nadšením uskutečnila celý zaplacený rituál. Ano, na Havaji se dá koupit i úsměv (je to ale také to jediné negativní, co mohu říct o Havaji!)

Význam havajských věnců


Návrat havajského věnce zpět zemi
Lei je symbolem lásky a najdete ho v mnoha barevných provedeních, z nichž každé má svůj specifický význam. K jejich výrobě se nejčastěji používají orchideje, ale může se jednat i o karafiáty, věnce z peří, z mušlí či z velrybích kostí.

Klasické fialové, zelené a bílé věnce se dávají při přivítání nebo jako výraz díků. Většinou je rituál předání doprovázen polibkem a známým ALOHA. Podle havajského zvyku byste neměli nikdy věnec odmítnout a po jeho donošení by měl být znovu dán na místo, kde byl vytvořen nebo navrácen zemi. Právě proto najdete na Havaji na každém kroku položený věnec.

Barvy věnců na Havajských ostrovech

Havaj, padesátý stát USA, tvoří osm hlavních ostrovů, z nichž každý symbolizuje jiná barva havajského věnce:


  •          Havaj (Big Island) – červený havajský věnec
  •          Maui – růžový havajský věnec
  •          Lanai – oranžový havajský věnec
  •          Oahu – žlutý havajský věnec
  •          Malokai – zelený havajský věnec
  •          Kaui – fialový havajský věnec
  •          Kahoolawe – šedý havajský věnec
  •         Niihau – bílý havajský věnec

Více našich zážitků z Havaje naleznete zde: http://prostenacestach.blogspot.cz/search/label/Havaj A nezapomeňte nás sledovat na FB, kde se dozvíte spoustu zajímavostí z cest. Odkaz na stránku plnou zážitků: goo.gl/j8Ylxl  

Komentáře

  1. Mě vždycky zajímalo, jestli je to na Havaji takové jako ve filmech. ty věnce, sukně, pohoda, radost. Prostě úplně jiný svět a ve skutečnosti je to ještě lepší. Jako by tam lidi neměli vůbec žádné strasti. samozřejmě jsem byla jenom na hotelu, takže to nemůžu úplně posuzovat. Byli jsme v hlavním městě Honolulu a byla jsem naprosto nadšená.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat