Hyppokrates, Nisyros a jako vždy řecký ráj

Na řecký ostrov Kos letíme tentokrát s cestovkou. Hned na letišti nás vyzvedává průvodkyně jedné no name cestovky. Už od začátku z ní rosteme, protože používá zásadně jen zdrobnělinky. Takže nás upozorní, že si máme klíčky od našich pokojíčků vyzvednout na recepci a hned jak se druhý den vyspinkáme s ní máme spicha na recepci. Naším cílem je hotel u města Kardamena Mitsis Family Village (https://goo.gl/eecMsw ). Informací o tom, jak jsme hotel reklamovali a jak už nikdy nepojedu s nějakou neznámou CK vás ušetřím. Pokud ale pojedete směr Kardamena, tak si raději připlaťte za hotel Mitsis Norida Beach (https://goo.gl/LKIeTh).

Kardamena
Městečko Kardamena je menším přístavním městem, které leží cca 30 kilometrů od hlavního města. Najdete tu všechno, od malých obchodů se suvenýry, přes restaurace a bary, až po 4 km písečnou pláž. Hlavně je tu ale přístav, ze kterého vyplouvají lodě například na ostrov Nisyros.







Asklepion
Jelikož jsme na Hippokratově ostrově, první výlet dáváme na Asklepion, tedy starořecký chrám zasvěcený bohu lékařství Asklépiovi. Právě na tomto místě se zřejmě vyučil slavný lékař Hippokratés. Vyrážíme hned ráno autem, které jsme si půjčili v Kardameně (3krát levněji, než bychom platili CK). K Asklepionu přijíždíme kolem 10 ráno a jsme nadšení,protože tu nejsou téměř žádní turisté. Asi na 15-20 minut máme tohle místo skoro jen pro sebe. Vylézáme schody do chrámu, respektive toho, co z něj zbylo a představujeme si, jak tohle místo asi vypadalo v dobách své největší slávy. Obdivujeme antické sloupy, podlahové mozaiky, ale i fontánu s pramenitou vodou. Místo je opravdu mystické a čiší z něho naprostý klid. A to dokonce i ve chvíli, kdy se do něho nahrnou 3 autobusy plné turistů. Zajímavý pocit být zřejmě na prvním místě, kde se začala rozvíjet medicína.


Pevnost v městě Kos
Asklépion se nachází přibližně 4 kilometry od hlavního města ostrova, a proto se vydáváme na výlet i do města Kos.

Jedeme přímo k přístavu, kde se nám kupodivu daří zaparkovat. Procházíme přístavem kolem pevnosti johanitů, která tvoří jeho velkou část. Hrad rytířů Řádu sv. Jana (Neratzia) byl vystavěn ve 14. století a je opravdu dominantou přístavu.




Hippokratův platan
Procházíme se kolem hradu a dostáváme se k další slavné památce ostrova, k Hippokratovu stromu. Podle pověsti vyučoval Hippokrates právě pod tímto platanem své žáky. Jedná se ale zřejmě jen o legendu, protože stáří stromu podle odborníků neodpovídá době, ve které Hippokrates žil, tedy před více než 2 500 lety. Místní se domnívají, že se jedná pouze o odnož z Hippokratova platanu. Ale není to jedno? Chvíli pod stromem, jehož stáří je možná více než 1500 let ,sedíme a je nám skvěle. Ostatně v Řecku je mi báječně vždycky. Řecko a Chorvatsko jsou místa, která mají pro mě tu nejkrásnější atmosféru. 

Termální pramen Empros Thermes
Cesta k Empros Thermes, vrak auta
Jelikož Viktor myslí na mé zdraví, bere mě další den k termálním pramenům Empros Thermes. Ty se nacházejí přibližně 10 km jižně od města Kos, v blízkosti letoviska Agios Fokas a jsou kromě jiného výborné na léčení kožních problémů a problémů s pohybovým ústrojím. Což je dost vhodné, protože než se na to místo dostanete, určitě budete termály potřebovat. Cesta totiž je z prudkého kopce. Dolu to samozřejmě jde, ale nahoru už to je horší. Trochu dramatizuji, nic co by se nedalo zvládnout.... Sráz to ovšem je fakt velký, což dokládá i vrak zříceného auta, který tu asi nechávají jako turistickou atrakci. Teplota vody v termálních pramenech se pohybuje kolem 50 °C. Když na místo ale dojdeme, je tu docela dost lidí, kteří se mačkají v malém prostoru, kde ze skály teče termální pramen plný iontů, síry, vápníku, sodíku a dalších tělu prospěšných látek. Zajímavá je hlavně ta část, kdy se horká voda "stýká" s tou "studenou z moře. Osobně si spíše než termály vychutnávám pohled na skály a moře. Přeplněnost lidí mě totiž docela dost frustruje, všude kolem jsou poházené odpadky, protože lidi jsou prostě prasata. Největší atrakcí se tak stává místní divoká koza, která stojí na zastávce autobusu nahoře nad termálem. Chvíli uvažujeme, že jí zkrátíme utrpení čekáním na nedochvilné řecké autobusáky a vezmeme ji do auta, ale nakonec ji necháváme na pospas osudu :)

Hrad Pili
Rozhodně hezčím výletem je trip na hrad Pili (Castle of Palio Pili) z 11. století. Hrad najdete ve středu ostrova, jihovýchodně od obce Pili. Zde potkáváme, kromě všudypřítomných koz, asi 4 turisty. Takže paráda. Jako téměř na každý hrad se k němu dostáváme lesem a do kopce. Nahoře ale máme skvělý výhled na Marmari, Tigaki a slané jezero Alykes. Hrad je samozřejmě už jen zřícenina, ale je tu klid a jsou z něj krásné výhledy, takže co si lze přát víc.



Nysiros
Nisyros
Absolutní TOP výlet byl ostrov Nisyros, na který se vydáváme právě z přístavu Kardamena. Lístky kupujeme až v přístavu, takže není třeba nic kupovat s předstihem. Lodí jedeme přibližně 30 minut, míjíme pískovcové ostrovy, na kterých probíhá těžba, až se dostáváme na nádherný vulkanický ostrov Nisyros. Hned v přístavu si kupujeme lístky na jeden z přistavených autobusů, který nás zaveze až ke kráteru Stefanos. Autobus projíždí husté serpentýny, takže trochu adrenalin. Všichni z autobusu jsme najednou fascinováni úžasnou krajinou a kráterem s jasně žlutými krystalky síry. Všude ve vzduchu je cítit síra a zem je nádherně teplá. Atmosféra místa je nepopsatelná, ale kdybych měla vybrat jedno slovo, tak by to bylo dokonalost. Zatímco všichni fotí kráter ze shora, my se automaticky vydáváme až na jeho dno, čímž dáme impuls všem, aby nás následovali. Cesta se line kolem kráteru a je místy nebezpečná, ale nic, co by se v dobrých botách nedalo zvládnout. Celkově bych nechtěla po té horké půdě chodit v sandálích, jak to vyzkoušelo pár turistů z autobusu. Dno kráteru je fantastické, všude jsou krystalky síry a je pokryto mnoha průduchy a otvory do země, z nichž vycházejí sirné páry. Neskutečná krása. Vůbec se mi z toho místa nechce. Nahoře si v malé restauračce dáme pití a pozorujeme okolní krajinu. To je prostě něco neskutečného, co dokáže příroda vytvořit. Rázem zapomínám na do té doby mé top místo světa madeirské Sao Lourenco a pasuji Nisyros na to nejkrásnější, co jsem kdy viděla.... 




Asklepion


Asklepion
Nysiros



Hrad Pili

Cestou na hrad



Nisyros


Nisyros






Nysiros


Nisyros


Komentáře