Singapur: tam i zpět

Letištní hala Singapur
K Singapuru jsme přišli, ani nevíme jak. Prostě a jednoduše jsme využili dlouhých přestupů na letišti. První naše návštěva probíhala organizovaně, protože jsme využili nabídku singapurského letiště, které nabízí cestovatelům, kteří mají dlouhý přestup (alespoň 5 hodin), prohlídku města zdarma (viz. předchozí blog) Přepážku agentury pořádající prohlídku musíte najít dříve, než projdete bezpečnostními rámy, protože pak se již k ní nedostanete. Měli jsme trochu problém s tím, že jsme letěli ze Singapuru do Barmy nízkonákladovkou a neměli jsme navazující let na stejné letence a odbavené zavazadlo až do cílové destinace, což je jedna z podmínek okružní jízdy. Nakonec jsme ale paní přemluvili, že si vše před jízdou zařídíme a ta se nenechala ani dlouho prosit a svolila. Ještě před prohlídkou jsme se šli odbavit k přepážce letecké společnosti Jetstar, která umožňuje odbavení až 24 hodin dopředu, čímž nám odpadla starost o zavazadla, respektive jsme ušetřili za úschovnu.

Okružní jízda Singapurem trvala celkem 2 a půl hodiny a její součástí
byly dvě 20ti minutové přestávky na vlastní prohlídku. V autobuse nás kromě řidiče a průvodkyně jelo celkem pět. Během této okružní jízdy jsme poznali čínskou čtvrť, malou Indii, arabskou čtvrť, Merlion park, finanční centrum a další singapurské zajímavosti a památky. Prostě to nejhlavnější, čím se Singapur může pochlubit. Už za ty dvě a půl hodiny jsme poznali, že je Singapur vážně výjimečným městem, a tak se není čemu divit, že jsme se rozhodli ho navštívit i na cestě zpět, ale tentokrát již po vlastní ose.

Zpět jsme měli 12 hodinový přestup a bohužel Qatar Airways umožňoval odbavení pouze 3 hodiny dopředu, takže tentokrát jsme museli řešit úschovnu zavazadel. Za jedno zavazadlo nad 10 kg jsme platili něco přes 4 singapurské dolary. 

Metro Singapur
Do města jsme se dostali metrem, které je tu spojené s letištním terminálem. Na začátku jsme ale měli problém koupit lístek, protože automat nefungoval na platební karty, takže se Viktor musel vracet zpět do terminálu a hledat bankomat, ačkoliv jsme vůbec neměli v plánu vybírat hotovost. Následně jsme řešili další problém, protože bankomat dal Vikymu 2krát 10 dolarů a automat v metru nebral desetidolarovky. Respektive je bral, ale až od určité hodnoty lístku, což byl docela podraz. Museli jsme proto jít k informacím na metru, abychom si peníze rozměnili a lístek koupili. Na automatu se přímo volila zastávka na které se vystupuje, naše se jmenovala PROMENADE. Cena jednoho lístku byla 2,5 singapurských dolarů (SD) plus 0,1 SD za kartičku, která se dala nabíjet. Mohu říct, že od tak vyspělé země, jako je Singapur, jsem fakt nečekala, že budeme zažívat takové problémy s koupením lístku v metru, když i v Budapešti jsme ho bez problémů platili kartou. A to ani nemluvím o té frontě, kterou jsme si při každém pokusu o koupi lístku museli vystát. Každopádně to byl jediný problém, který jsme v Singapuru měli.

Cesta z letiště byla relativně dlouhá (cca 50 min), na můj vkus jelo metro docela pomalu. Ale bylo velmi prostorné a čisté. Vystoupili jsme ve stanici PROMENADE, v blízkosti Merlion parku a ArtScience muzea. Naším hlavním cílem byla botanická zahrada. 

Mohu říct, že jsem celou dobu byla ze Singapuru nadšená, taková čistota, to je u nás v Čechách něco naprosto nepředstavitelného. V metru je například zakázáno pít a za jakékoliv odhození papírku na ulici se platí vysoké pokuty. Procházeli jsme například kolem pána, který usilovně čistil fontánu, ve které byly pouze 3 lístky ze stromů. Až tak se tu dbá na čistotu. Singapur je tedy právem nazýván nejčistším městem světa. Procházíme městem a pomalu se přemisťujeme k botanické zahradě. 

Marina Bay Sand
Dominantu v centru tvoří hotel Marina Bay Sand, ve tvaru velké lodi, přes který se lze dostat do zmiňované botanické zahrady. Já, jako největší tenisový fanda na světě, hotel samozřejmě znám, protože v něm byly ubytovány tenistky při loňském turnaji mistryň a chvíli jsem v  té době koketovala s myšlenkou, že se na příští Turnaj mistryň pojedeme podívat a v hotelu se ubytujeme. 


Botanická zahrada - stromy z Avataru

Výtahem se dostáváme do hotelu, ze kterého procházíme plošinou do botanické zahrady. Zde máme přímo na očích architektonickou stavbu roku 2013, připomínající stromy z Avataru. Mezi těmito "stromy" vedou cesty botanickou zahradou. Jelikož je Singapur jednou  z nejekologičtějších zemí světa, i tyto "stromy" mají svůj důležitý ekologický význam. Na jejich vrcholu se nacházejí solární kolektory a systém, který zachycuje dešťovou vodu, která je využívána při zavlažování mnoha skleníků.


Marina Bay - shopping centrum
Po prohlídce botanické zahrady, která nám zabrala docela dost času, se přes Marina Boulevard dostáváme ke stanici metra Marina Bay. Na této stanici je v metru shopping centrum, ve kterém je vybudována umělá říčka, která je příjemným zpestřením pro návštěvníky. Mohu říct, že je zvláštní sledovat, jak uprostřed obchodního centra projíždějí lodě.

Butterfly Garden, Singapur Airport
Následně se vracíme metrem na letiště a přemýšlíme, co budeme zbývající 3 hodiny dělat. Můžeme zkusit například dlouhou skluzavku, ale Viktor trvá na tom, že nesplňuji výškový limit metr dvacet (haha).

Butterfly Garden, Singapur Airport
V terminálu 3, ze kterého letíme, je mimo jiné kino či motýlí zahrada. V jiných terminálech je například slunečnicová zahrada, zahrada orchidejí, výstava asijského porcelánu, kaktusová zahrada nebo bazén. Prostě na singapurském letišti lze najít úplně vše, včetně mnoha kinetických skulptur. Mimochodem  i luxusní restaurace za příjemné ceny. Napřed navštěvujeme motýlí zahradu, která je první motýlí zahradou na letišti na světě. V zahradě je více než  1000 tropických motýlů, velké množství kvetoucích rostlin a šestimetrový vodopád. Zahradu chrání velké dveře a následně pověšené husté, těžké řetězy, aby se žádný z nádherných motýlů nedostal ven. Zahrada je relativně malá, ale moc lidí v ní není. Vážně něco nádherného.

Pak, protože jsme ohleduplní k ostatním cestujícím, využíváme placenou sprchu, která je součástí letištního VIP salonku. Cena sprchy byla 18 singapurských dolarů (cca 320 Kč) na osobu. A mohu říct, že jsem si v životě neužila víc sprchu, než celá zapatlaná, zpocená, unavená na singapurském letišti. Jen pro budoucí návštěvníky doporučuji si rovnou zaplatit celý salonek, kde je sprcha v ceně, včetně jídla a pití a rozdíl cen není tak velký, ale nás tlačil čas, takže by to stejně nemělo smysl. Voňaví a šťastní končíme nákupem suvenýrů v obchodě, abychom se zbavili nechtěné hotovosti, a zjištěním u pokladny, že nám pár centů chybí. Pán u pokladny ale jen mávl rukou a zboží nám dal :)

Let zpět byl docela fajn, jen jídlo bylo fakt hnus, moc nechápu, že z Evropy jsme měli asijské výborné jídlo a z Asie podávali evropské hnusné jídlo. Super bylo, že ačkoliv jsme letěli na Velikonoce a letadlo bylo totálně natřískané, pokaždé jsme s Vikym seděli na trojce sami. A pokaždé jen díky mně, protože jsem si to přála :) Poprvé jsem si říkala, že by se mohlo slečně vedle nás něco rozbít a ono fakt jo, za 5 minut jí nešla sklopit sedačka a přesedla si proto na jediné volné místo v letadle. Při druhém letu jsem si říkala, že by se opět mohlo něco stát, a taky že jo. Nějací cestující zmeškali let, a tak pán, co seděl vedle nás, si ještě během vzletu přesedl, aby mu jedinou volnou trojku v letadle nikdo nezabavil. Budu muset příště dávat větší pozor, na to, co si přeji, když už se mi to plní... A když píši o letu, nesmím zapomenout na ten mrazák v Qataru. Na letišti je totiž spací místnost, ve které je ale šílená zima. Takže úplně všichni co tam spali, byli zachumlaní do veškerého oblečení, které měli s sebou. Taky jsem se každou hodinu probouzela zimou a po 3 hodinách jsme to s Vikym celí promrzlí vzdali a raději šli na klasické sedačky v hale, za zvuku mého šíleného kašle, který se po těch 3 hodinách zdvacetinásobil (no trochu dramatizuji, bylo to možná jen zdevatenáctinásobení).

Tímto končím své putování po Asii. Hlavně díky Barmě, ze které jsem byla úplně nadšená, se do Asie určitě vrátím. Již nyní plánujeme cestu, která se možná uskuteční, možná ne, podle aktuální situace, a to trip... no nechte se překvapit...






Komentáře