3 922 schodů do nebe (Haiku Stairs - Stairway to Heaven)

Schody do nebe, Havaj
V dnešním článku se podíváme na jeden z nejnebezpečnějších, ale zároveň nejkrásnějších výletů na světě. Nacházíme se na Havaji, na ostrově Oahu, 13 mil od Honolulu. Pokud o tomto místě slyšíte poprvé, není se čemu divit, protože se o něm nedočtete v žádném oficiálním průvodci. Jedná se totiž o strmé armádní schodiště, které je pro veřejnost uzavřeno. OFICIÁLNĚ. Ale znáte to… Ačkoliv je toto místo bedlivě střeženo, vždy se najdou cesty, jak se na něj vydat.


Historie Stairway to Heaven


Historie schodů začíná v období druhé světové války. Píše se rok 1942 a americká armáda se rozhodne vybudovat na Ko’olau Mountai Range radiovou stanici umožňující komunikaci s válečnými loděmi v Pacifiku. K místu s jednou z největších antén svého druhu, nacházející se ve výšce 755 metrů, vybudovala mnoho dřevěných schodů, které až v roce 1950 byly nahrazeny schody ocelovými. Na konci osmdesátých let, konkrétně v roce 1987 byly schody uzavřeny. Důvod byl prostý, jejich vysoké bezpečnostní riziko. Hrozí zde totiž sesuvy půdy a riziko úrazu.

Nádherné výhledy a do toho ten adrenalin

Každý, kdo měl tu čest zdolat schody do nebe tvrdí, že se jedná o jeden z nejsilnějších zážitků vůbec. Výhledy jsou tak nádherné, že zapomenete na veškeré vyčerpání. A do toho ještě ten zážitek spojený s tím, že jste se na místo dostali, aniž by si váš všimli místní strážci.

Ne nadarmo se říká schody do nebe. Jdete v naprosté tmě a najednou přijde východ slunce, který vám postupně ukazuje tu krásu, kterou máte přímo před sebou. Ranní opar nad mořem, všude klid a vy víte, že zažíváte něco jedinečného. Vyšli jste do nebe.


Haiku Stairs, Hawaii

Když na schody, tak pouze s porušením zákona

Od roku 1987 jsou schody pro veřejnost uzavřeny a hlídány místní stráží. Ale co je zakázáno, láká ještě více, a tak turisté na místo vyrážejí i přes zákazy úřadů. Na internetu najdete mnoho rad, jak se na ně dostat a všechny se opírají o správné načasování, tedy vydat se na místo ještě v noci, kdy je malá viditelnost, a tedy malá pravděpodobnost, že vás stráže lapí.

Nebezpečí Haiku Stairs

Možná vás po přečtení tohoto článku napadne, že takovéto místo prostě musíte vidět. A ani se vám nedivím. Zvažte ale všechna rizika. To nejmenší je, že vás stráže chytnou. Horší rizika na vás ale čekají při cestě na vrchol. Schodiště je místy opravdu strmé. Připravte se, že v určitých pasážích po něm polezete téměř jako po žebříku a není tedy vhodné pro lidi, kteří mají strach z výšek. Také to není nic pro lidi bez kondičky. Pokud jste jen příležitostní turisté, raději na výlet úplně zapomeňte. Buďte v každém případě opatrní, hrozí sesuvy půdy a vaše celkové vyčerpání. Může se vám zatočit hlava, ujede vám noha, stát se může cokoliv. Největší problém je počet schodů. Je jich opravdu hodně a zpět je půjdete v opravdu velkém vedru. Zdolat nahoru i dolů 3 922 schodů není vůbec žádná sranda. Můžete mít silné křeče v nohách a celkovou svalovou únavu. I na takovéto věci pamatujte, hodně pijte a doplňujte hořčík.

Co bude se schody do nebe?


Co bude se Stairway to Heaven je jedna velká neznámá. Napřed byly schody přístupné, potom zakázané, potom rekonstruované a nyní jsou znovu zakázané. Často se objevují názory, že by měly být strženy. Proti tomu vystupuje řada místních obyvatel, kteří je považují za jeden ze symbolů Oahu. V poslední době se množí názory na zpřístupnění schodů turistům, a to za poplatek 100 dolarů, zatímco místní by platili maximálně 20 dolarů. Vybírání poplatků je jedním ze způsobů, jak schody zachránit a rekonstruovat. Schody totiž neustále potřebují rekonstrukci z důvodů vnějších vlivů, například v roce 2015 byly poškozeny během bouřky. Za zachování schodů bojuje nezisková organizace Friends of Haʻikū Stairs, která vznikla v roce 1987. Ta sdružuje skupinu dobrovolníků, kteří se o schody starají, protože pouze pracovníci s povolením mohou na schody do nebe, aniž by porušovali zákon. 

Pokud vás zajímají bezpečnější výlety a další informace o Havaji: http://prostenacestach.blogspot.cz/search/label/Havaj a samozřejmě nás můžete sledovat i na Facebooku: https://www.facebook.com/prostenacestach/?ref=ts&fref=ts

Komentáře

  1. Já vůbec nevěděla, že je vstup na ně zakázáno. Věřím, že to musí být nádhera. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat